Tarot

Tarot

Tarot kroz povijest

Često imamo priliku na tv-u ili novinama vidjeti oglase koji nude čitanje tarota. No što je zapravo tarot i kako on funkcionira? Da bi saznali navedeno, prvo se moramo upoznati s njegovom poviješću. Vjeruje se kako korištenje karata seže još u davno 14. stoljeće, a govori se kako ono vjerojatno potječe od slavnih Mamlukovih karata koje dolaze iz područja Turske. Do 1550-ih godina karte su bile dostupne samo aristokratima koji su iz zabave radili tematske asocijacije prema kojima su pisali poeziju. Navedene karte su nazivane sortama, što bi u slobodnom prijevodu značilo sudbina.

Najranije tarot karte nisu osmišljene na tematiku mističnosti, već su sadržavale obične crteže kaleža, mačeva, polo štapova, kovanica, a razvojem su one poprimile likove poput kraljice i kralja, dvorske lude, smrti i slično. Cjelokupan broj karata je 78. Danas karte za čitanje tarota dijelimo na malu i veliku Arkanu. 22 karte će obilježiti život i duhovne lekcije, dok će 56 karata obilježiti kušnje i nevolje koje možemo svakodnevno doživjeti. 1781. godine sljedbenici okultnog u Francuskoj i Engleskoj preuzimaju karte i svakoj karti dodjeljuju značenje. Vjeruje se kako je ovo trenutak kada su se navedene karte krenule koristiti za proricanje budućnosti. Danas ćete naići na mnoge povijesne teorije vezane za proricanje tarotom, što znači da je njegova prisutnost kroz povijest bila veoma značajna.

Tarot karte i njihova svrha

Naveli smo kako se špil tarot karata sastoji od sedamdeset i osam karata koje se mogu podijeliti u skupine koje se nazivaju male i velike Arkane. Smatra se kako je svaka duhovna lekcija s kojom ćemo se susrest prisutna u navedenih sedamdeset i osam karata. Kada se koristi tarot, karte nam daju točne odgovore ili smjernice. Odgovori nam mogu pomoći da bolje razumijemo vlastitu intuiciju, dok nam savjeti mogu pomoći da bolje razumijemo svoje životne puteve. Karte će prilikom čitanja biti naše ogledalo, što znači da one imaju pristup našem podsvjesnom umu koji nikada ne izlazi na površinu.

Čitanjem karata mi možemo utjecati na naš vlastiti razvoj, na donošenje odluka, na ispunjavanje životnih ciljeva, na tretiranje drugih, na planiranje poslova i na mnogo drugih stvari. Riječ je o veoma moćnom alatu koji nam može pomoći bolje razumjeti sadašnjost i koji nas može pripremiti za ulazak u našu budućnost. Čitanjem tarota mi dobivamo bolji uvid u nas same, što znači da radimo na poboljšanju našeg JA. Važno je naglasiti da odgovore i savjete navedenih karata možemo i ne moramo iskoristiti, no poželjno je da prihvatimo moguće promjene.

Kako funkcionira tarot?

Mnogi će pomisliti kako je svrha tarot karata proricanje budućnosti, no mogućnost predviđanja nije jedina zadaća navedenih karata. Kada pričamo o tarotu, pričamo o razvoju naše intuicije, a intuicija je itekako bitan osjećaj ako želimo stvoriti bolji put svojoj budućnosti i manifestirati svoje ciljeve i realnosti. Najsnažniji oblik čitanja karata dolazi kada osoba koja postavlja pitanja uključi svoju intuiciju i unutarnju mudrost. Mnoge osobe će reći tarot majstorima da su mogle pretpostaviti određeni scenarij.

Što to znači? Ovo je uvid u nas same, točnije, mi već svjesno znamo odgovor ali tražimo višu potvrdu. Važno je za naglasiti kako ne može svatko navedeno, i da će u većini slučajeva majstor biti taj koji će navoditi osobu kroz čitanje. Bitno je naglasiti kako svi mi posjedujemo tražene odgovore i kako smo često odgovor mi sami. Prilikom čitanja bitno je da opustite svoj um i da se otvorite prema polju energije. Pustite emocije i radoznalost da preuzmu Vaše stanje i dopustite tarotu da Vas navodi što i kako.

Nazovite tarot majstore